Talo Taipale

Taloautomaatio tuo asumiseen turvallisuutta ja mukavuutta. Koti toimii myös showroomina valaistus- ja sisustussuunnittelijana toimivalle Erja Taipaleelle.

Erja ja Esa Taipaleen musta, moderni puutalo asettuu kauniisti rinteeseen kallion kupeeseen.
Talon reilut 200 asuinneliötä sijoittuvat kompaktisti kahteen kerrokseen.

Lähtökohta 2019 valmistuneelle rakennushankkeelle oli saada sekä koti Taipaleen viisihenkiselle perheelle että työhuone ja showroom sisustus- ja valaistussuunnittelijana toimivalle Erja Taipaleelle.

– Valaistus on rakkauteni, ja sen järkevä ohjaaminen kotona on minulle erittäin tärkeää.

Moisiolinnan taloautomaatiojärjestelmän laaja toiminallisuuksien kirjo avautui kokonaisuudessaan meillekin vasta suunnittelupalaverissa Matti Moisiolinnan kanssa.

Matti täydensi ajatuksiamme tuomalla järjestelmään mukaan esimerkiksi turvallisuuspuolen, Erja Taipale kertoo.

Taipaleilla ohjataan automaatiolla valaistuksen ja turvallisuuden lisäksi lämmitystä ja ilmanvaihtoa. Sääasema, joka mittaa muun muassa ulkolämpötilaa ja valoisuutta säätelee ulkovalojen syttymistä. Järjestelmään on kytketty myös vuotoilmaisimet, turvakamerat ja ovitunnistimet sekä niihin liittyvät liiketunnistimet.

Kodin älykeskusta toimintoineen ohjataan ja seurataan älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella.

– Taloautomaatio valvoo ja ennakoi puolestamme, mikä lisää asumismukavuutta. Minulle turvallisuuden tunne syntyy jo ajatuksesta, että järjestelmä vahtii asioita, joita tuskin itse huomaisin vahtia niin aktiivisesti, Erja toteaa.

Asukkaiden saapuessa kotiin syttyy yhtä nappia painamalla valoreitti eteisestä yläkertaan. 

Kauneinkaan sisustus ei välity katsojalle ilman valaistusta. Arjessa taloautomaation näkyvin osa onkin valaistuksenohjaus. Taipaleilla järjestelmällä ohjataan kodin eri tilojen valaistustilanteita sekä halutessa myös yksittäisiä valaisimia.

Valaistustilanteet määritellään asukkaiden toiveiden mukaan ohjelmointivaiheessa. Halutessaan asukkaat voivat luoda valaistustilanteita myös itse. Valaistustilanneohjaus määrittää, kuinka valaistus käyttäytyy kodin eri huoneissa määrätyn valaistustilanteen ollessa päällä. Kaikki valaistuksenpohjauskytkimet ovat langattomia.

– Automaatio saa meillä vastata valaistuksesta tiettyyn pisteeseen, koska se helpottaa niin arkea kuin juhlahetkiäkin. Kaikkia valoja voidaan ohjata myös itse haluamalla tavalla, mikä minulle on erityisen tärkeää. Pidän myös siitä, että järjestelmä joustaa, ja voimme tehdä siihen muutoksia asumisen aikana, kertoo Erja.

Moisiolinna Group rakentaa taloautomaatioratkaisunsa Beckhoffin skaalautuvalle, avoimen lähdekoodin alustalle, jota he myös päivittävät asiakkaan tarpeiden kasvaessa tai muuttuessa. Avoin lähdekoodi mahdollistaa eri valmistajien tuotteiden toimivuuden yhdessä, eikä sido asiakasta määrättyyn tuotemerkkiin.

Taipaleita viehätti Moisiolinnan kokonaisvaltainen ja kattava palvelu. Laadukkaiden tuotteiden ja suunnittelun ohella asennus ja ohjelmointi on ensiluokkaista.

– Matti on mahdollistaja. En ole koskaan kuullut hänen sanovan, ettei jotain ideaa voisi toteuttaa. Verrattuna perinteiseen sähköistykseen automaation mahdollisuudet ovat valtavat, Erja Taipale kehuu.

Olemalla itse kiinnostunut omasta rakennusprojektista saa parhaan lopputuloksen.

Talohankkeen onnistumiseen vaikutti myös rakentajien oma valmistautuminen.

– Mietimme tarkkaan suunnitteluvaiheessa, mikä meille on tärkeää ja panostimme siihen. Mielestäni automaatio ei vaikuttanut rakennuskustannuksiin merkittävästi, mutta toki se tulee huomioida budjetissa. Suurin virhe on kasvattaa tarpeita rakennusvaiheessa, jolloin kustannukset saattavat nousta hyvinkin korkeiksi riippuen valmiusasteesta, Erja Taipale tietää.

Moisiolinna toteutti kohteen sähkösuunnittelun ja urakoinnin.

Kuvat Janne Heinonen ja Outi Pyhäranta
Sisustus – ja valaistussuunnittelu Tilasi Oy Erja Taipale